Exteriör
Scanner 391 har en låg överbyggnad, vilket ger mycket god sikt föröver. Det är lätt att röra sig på däcket tack vare de breda gångborden. Detta innebär också att skotskenorna kan monteras tillräckligt långt in mot mitten för att få rätt skotvinkel för förseglen.

På överbyggnadens sidor finns tre rutor, varav de aktre är öppningsbara. De självskotande skotwinscharna är placerade långt akterut, så att rorsman själv bekvämt kan sköta dessa. Storskotskenan är monterad på bridgedäcket eller alternativt framför styrpiedestalen och rorsman kan i båda alternativen nå storskotet. Storskottravarens sidojustering kan även kontrolleras från rorsmans plats. På rufftaket finns två fallwinschar och åtta avlastare.

Relingslisten är tillverkad i aluminium och har rostfria ändstycken. Pollarna liksom mantågsfötterna är rostfria. Det finns pollare i för och akter men även midskeppspollare. I stäven sitter ett kraftigt rostfritt stävbeslag med förstagsfäste. I detta finns dubbla ankarrullar och en teakplatta för att göra det lättare att gå ombord förifrån.

I förpiken och salongen finns skylights och akterruffen har fyra öppningsbara portlights. För ventilation finns en Elektrolux-ventil i förpikens skylight och på luckgaraget är två Dorade-huvar monterade, vilka sörjer för salongens ventilation. Förutom det öppningsbara fönstret i toaletten finns även en Dorade-ventilator i taket. I pentryt är fönstret öppningsbart.

Rattstyrningen är av typ länkarmstyrning i princip uppbyggd som en bilstyrning. Det finns ingen wire som kan nötas av eller spåra ur. Denna typ av styrning är mycket exakt och ger bästa roderkänslan.

Som standard levereras Scanner 391 med en sprayhood som ger mycket bra skydd. Den har rutor såväl fram som på sidorna för bästa möjliga sikt.

Under rorsmanssadeln sitter den manuella länspumpen monterad och här finns även plats för upp till 2 x 6 kg gasol. Gasolen förvaras med andra ord mycket säkert utomhus och eventuellt utläckande gas dräneras genom självlänsarna som består av två avlånga hål i akterspegeln.